BANKERNA MÅSTE SKÄRPA SIG NU NÄR DET ÄR...

 • BANKERNA MÅSTE SKÄRPA SIG NU NÄR DET ÄR SÅ LÄTT FÖR FÖRETAG ATT LÅNA PENGAR AV PRIVATPERSONER:

   

   

  När företag nu sedan ett tag kan låna pengar av privatpersoner, är det bäst för banker att de passar sig. Om de inte anpassar sig snabbt och justerar både villkor och räntor till en rimligare nivå, kommer de snart att se sig själva förpassade till historien. Hittills har företagarna inte haft någon annanstans att gå, men sakteliga börjar de vänja sig vid att även kunna låna pengar av privatpersoner, i huvudsak genom peer to peer-nätverk.

   

  Även tidigare har ju företag kunnat göra det, men då har sådana lån byggt uteslutande på att företagaren har haft mycket goda förbindelser med någon som är väl stadd i kassa. Numera är det inte alls något krav. Vilket företag som helst kan låna pengar av privatpersoner, så varför låta bli? Varför gå till banken och skrapa med foten? Varför förnedra sig med ingående redogörelser för företagets ekonomi, ekonomin i projektet man vill låna till och kanske i värsta fall även sin egen privata ekonomi?

   

  Det enda man behöver göra är att gå in på toborrow.se och visa att man omsätter 1 miljon kronor om året. Sedan måste man kunna visa upp ett års bokslut och få godkänt kreditbetyg från UC eller Creditsafe. Sedan är det bara att välja hur mycket man vill låna (från 100.000 till 2.000.000), hur länge man vill låna (3 - 36 månader) och ifall man vill betala amorteringar löpande under tiden man betalar räntan, eller om man hellre betalar allt på en gång när lånetiden är över.

   

  När man har visat att det finns en god chans för finansiärerna att få tillbaka pengarna de har lånat ut till ens företag behöver man bara formulera några rader om vad man vill göra med kulorna. Är man smart sätter man in en bra bild och lägger ner lite tid på texten man skriver. En bra text leder oftast till fler bud på ens lån och fler bud innebär som regel lägre ränta. Även vid det lägsta tillåtna lånebeloppet innebär ett erbjudande som sänker räntan med en enda procent att man slipper räntekostnader på 1000 kronor

   

  Hittills har bankerna bara försökt möta den nya situationen med hjälp av skrämseltaktik och hot. Istället för att konkurrera med seriösa aktörer skickar de ut sina lojala ekonomer till att kriga i massmedia, bloggar, kommentarsfält och på andra ställen. Snart håller inte det längre. Då ska det bli oerhört intressant att se vad bankerna försöker sig på istället. Att låta företag låna pengar av privatpersoner är säkert inte något de kommer att låta fortsätta utan att de tar striden ännu lite hårdare, ju mer av deras vinst som äts upp i konkurrensen.

   

  Egentligen finns det bara en enda sak bankerna kan göra för att möta det här hotet mot deras vinster. De kan ge bättre villkor och bättre räntor. Oavsett om det kommer att hända eller inte kommer utvecklingen ändå att gå åt samma håll. Frågan är bara om bankerna hänger med, eller om de kommer att bli lika utdaterade som tillverkare av gördlar, vhs-band och fasta telefoner?